Search

Bliv en del af Berlins startup-miljø

Bliv en del af Berlins startup-miljø

Bliv en del af Berlins startup-miljø

Gæsteblogindlæg skrevet af Right People Group. 

Hvis du vil udvikle og skalere din forretning, kan Berlin være din katalysator. Få 4 gode grunde til, hvorfor du skal gøre Berlin til din startup by, og 5 råd til, hvordan du kommer godt fra start.

Berlin har overhalet London som startup by målt på investeringer. Og antallet af internationale start-ups, der har slået sig ned i byen for at få deres del af funding og talent, er ikke til at overse. Men giver det mening for danske virksomheder eller iværksættere at slå sig ned i den tyske hovedstad, og hvordan kan man komme effektivt fra start med sin Berlin-baserede startup? IT-konsulenthuset Right People Group har taget springet og deler ud af sine erfaringer efter halvandet år i den tyske hovedstad.

Hvorfor skal du vælge Berlin?

  1. Adgangen til talent: Berlin boomer med unge expats, der er flyttet til byen for at kickstarte eller udvikle deres karriere i et dynamisk miljø. De er veluddannede, har et internationalt mindset og er ambitiøse. Så længe arbejdsmiljøet er godt og opgaverne udfordrende, forventer de ikke 9-17 arbejdsdage. Udover at øge dine chancer for at få de helt rigtige kompetencer ombord, så kan et internationalt team også hjælpe med at gøre din forretningsmodel international lige fra starten.
  2. Et inspirerende miljø: Berlin er blevet den nye startup og tech by i Europa og det giver et helt særligt miljø, der gør det let at udvikle sig i byen, både socialt og fagligt. Som lille startup kan man eksempelvis finde plads i et af de mange kontorfællesskaber i byen – der findes talrige af slagsen, ofte med et fagligt hovedfokus for at facilitere erfaringsudvekslingen mellem kontorkollegerne. Derudover er der masser af events, meetups og netværk, som gør det let at holde sig ajour med den nyeste udvikling og få indspark fra firstmovers og andre relevante aktører i markedet.
  3. Lavere omkostninger: Berlins popularitet kan efterhånden mærkes på kvadratmeterprisen, hvad enten du vil købe eller leje, men byen er stadig billig sammenlignet med de store danske byer. De relativt lave leveomkostninger smitter positivt af på lønkravene og mange andre udgifter, som du måtte have som startup. Bemærk dog, at du som arbejdsgiver skal lægge socialbidrag oveni dine medarbejderes bruttoløn.
  4. Lettere adgang til kapital: Hvis du er på udkig efter nye investorer, så er der større muligheder for, at du finder dem – eller de dig – i Berlin. I takt med at Berlin har fået et omdømme som førende tech startup by i Europa har flere Business Angels rettet deres blik mod byen, samtidig har Berlin har også gjort en del for at sikre offentlige investeringer og mange VC fonde har innovationssatsninger i Berlin. Pengene ligger ikke på gaden, men mulighederne er der.
  5. God forbindelse til Danmark: Hvis du ikke kan lave et clean cut, så er det nemt og billigt at ’pendle’ mellem Berlin og Danmark. Der er direkte fly til både Billund og København, som er fremme på under en time. Det betyder, at du ikke behøver at satse alt på et bræt og kan holde dit netværk i Danmark ved lige.

5 tips til at tage hul på Berlin:

  1. Brug Berlin Partner: Berlin Partner er en offentlig instans, der er sat i verden for at få flere virksomheder til at slå sig ned i byen. Det betyder, at du kan hente gratis råd og vejledning, både før og undervejs i processen med at starte en virksomhed op i Berlin. Hvis du vil have mere omfattende hjælp, kan du købe diverse ekstra services afhængigt af jeres konkrete behov. Du kan finde en del information på deres hjemmeside, men du kann naturligvis også booke et møde med en rådgiver, der tager afsæt i præcis jeres situation. Se fx deres særlige startup unit. Du kan også få hjælp ved Gründen In Berlin og ved Eksportrådets medarbejdere på den danske ambassade.
  2. Gør et kontorfællesskab til dit springbræt: Det kan være svært at finde et kontor på distancen og bestemme, hvor i byen, I vil slå jer ned. Berlins mange kontorfællesskaber er god måde at lande på og samtidig en nemt skalérbar løsning, som kan være meget værd som startup. Kontorfællesskaber kan også bidrage med et værdifuldt fagligt netværk.
  3. Få hjælp til det administrative: Tysk bureaukrati er ikke helt uden grund berømt og berygtet. Læg dertil, at den offentlige sektor endnu ikke taget tech-branchens digitaliseringsmedicin. Du kommer til at savne nem-ID og e-boks, når du rammes af en flodbølge af fysisk post og dokumenter, der skal underskrives og stemples inden die lægges i en kuvert eller faxes (!). Systemet fungerer, men det er tidskrævende, ikke mindst når sprog og procedurer er fremmede. Sørg for at få en god revisor, der kan guide dig og håndtere papirarbejdet, så du kan holde fokus på din forretning. Netop fordi det kan være svært at gennemskue omfanget af opgaven, så bed om et fastpristilbud og spørg flere leverandører. På den måde er du sikker på, at omkostningerne ikke løber løbsk. Vi endte med dette firma, som også gerne kommunikerer på engelsk: www.hecht-kollegen.de
  4. Lær nyt og udvid dit netværk gennem Meetups: Berlin er en Meetup by, og du kan finde Meetups inden for stort set alt. En perfekt måde at lære nyt og opbygge et netværk – måske endda finde fremtidige medarbejdere i byen.
  5. Tal tysk: Selvom du KAN klare dig i Berlin med engelsk og det skoletysk, du måtte have med i bagagen, så åbner det flere døre, hvis du kan begå dig på tysk. Så grib muligheden og find en sprogskole eller sæt tid af i din kalender, hvor du bruger en af de mange internetbaserede platforme, fx https://www.memrise.com/ eller https://www.babbel.com/