Search

Konkrete erfaringer med funding fra erhvervsfremmesystemet

Konkrete erfaringer med funding fra erhvervsfremmesystemet

Konkrete erfaringer med funding fra erhvervsfremmesystemet

“Mine erfaringer med funding og støtte fra Innobooster, Vækstfonden og Syddansk Innovation”

Indlægget er skrevet af Lars Holdgaard. Til daglig driver han Likvido Inkasso, som er et moderne og gratis inkassobureau.

I slutningen af 2015 stod jeg ved en skillevej. Skulle jeg fortsætte med at drive mit outsourcing bureau og hjælpe kunder med software, eller skulle jeg gå 120% startup?

På dette tidspunkt rejste jeg verden rundt mens jeg drev virksomheden Jarboo. Jeg havde en del mindre kunder, som gjorde jeg kunne leve rigtig fint, uden at være i Danmark. Alligevel var der noget der nagede mig. Jeg læser til daglig Techcrunch, Hackernews og Reddit, og følger alle de vanvittige mange spændende startups, business angels og VC fonde som fortæller om de fedeste væksthistorier.

Jeg tog derfor i slut 2015 et stort spring: Jeg valgte at droppe min virksomhed og købe mig ind som partner og co-founder i startuppet Monera. Over de næste 18 måneder gik vi fra 2-45 medarbejdere, 40 millioner kr. i salgskontrakter og 10 millioner kr. i funding fra Innobooster, Vækstfonden og Syddansk Innovation.

I dette indlæg vil jeg fortælle om mine erfaringer med de 3.

Erfaringer med Innobooster:

I slut 2015 var vi kommet ind på CBS’ Go-Grow incubator program. Tanken var at man fik en gratis kontorplads samt noget sparring.

Mens vi sad her, ansøgte vi hos Innobooster. InnoBooster er drevet af InnovationsFonden, og investerer op til 5 millioner kr. i udviklingen af gode ideer med innovationshøjde. Vi søgte om ~300.000 kr. til at udvikle en digital assistent der skulle give anbefalinger til ens privatøkonomi. Vi søgte et lavere beløb fordi der er væsentligt større krav, jo større man søger. Det er især ved 500.000 kr. der er et stort skift, hvor ansøgningens kompleksitet og proces stiger.

Vi ventede i spænding, og 4 uger efter vores ansøgning kom svaret. Afvist.

InnoBooster er heldigvis rigtig gode til at komme med årsager til hvorfor noget er afvist. De var i tvivl om markedspotentialet og om det kunne skabe nok arbejdspladser, hvis det blev en success.

Vi rettede vores ansøgning, og indsendte igen. Denne gang ramte vi desværre ind i perioden med jul, hvor alt tog længere tid. 7 Uger efter vores ansøgning var sendt afsted kom der svar: vi havde fået en bevilling på 240.000 kr.

Det var en stor lettelse, og et meget stort bevis af vores case, der senere gjorde det nemmere at rejse flere penge.

Efter vi fik bevillingen, var vi løbende i kontakt med InnoBooster. InnoBooster teamet var venlige og behagelige. Vi var flere gange ikke så gode til det praktiske – udover at vi ikke var særlig gode til at indberette det hele rigtigt og vi havde ændringer til vores udgifter – så måtte vi også ændre CVR-nummer på ansøgningen fordi vi måtte stifte nyt selskab ved vores funding.

Det man skal være klar over er at Innobooster skal dække over en udgift. Har du en udgift på 100.000 kr., så dækker InnoBooster kun 33%. Undtagelsen er timer, hvor de betaler en høj sats pr time der er brugt. Får du udbetalt dine egne timer, så er det jo fint, men man skal være klar over at InnoBooster helst ser man også har eksterne partnere fordi det jo handler om at skabe noget innovation.

Alt kunne heldigvis lade sig gøre, og vi fik udbetalt hele beløbet.

Erfaringer med Syddansk Innovation:

For at komme næste skridt i vores rejse, søgte vi funding til at komme i gang. I starten af 2016 begyndte vi at tale seriøst med flere af de danske innovationsmiljøer. Syddansk Innovation var dem vi havde den bedste dialog med, og vi endte hurtigt med at få flere møder.

De ville gerne investere. Vi vidste at investeringen ville være omkring rammen for ca. 1-3 millioner kr. mod ~20-30% af virksomheden. Vi fik tilbudt 3 millioner kr. mod 27% af virksomheden… Sådan da.

Det man skal være klar over er at de danske innovationsmiljøer er underlagt nogle rammer. Det gør at i praksis så har en deal med et af disse følgende elementer:

  • 2/3 Af investeringen er et lån. Dvs. at man faktisk skal betale dette tilbage på et tidspunkt. I praksis behøves man ikke dette og der er ingen rente. Men opnår man et exit, så skal lånet tilbagebetales før du som founder går dine procenter
  • Du skal selv medfinansere. For at sikre iværksætterne har hånden på kogepladsen, skal man selv investere et ikke uvæsentligt beløb. Vi endte med at investere ca. 160.000-200.00 kr. i denne runde
  • Du skal stifte et nyt selskab, så man får fjernet alt potentielt negativt historik

Derudover skal du underskrive en lang række dokumenter. Et af disse dokumenter er bl.a. At din investering ikke udbetales på en gang, men udbetales over flere milepæle. Disse milepæle man kan aftale. I vores tilfælde var det en (ikke uvæsentlig) omsætning.

Man skal passe rigtig meget på med disse milepæle. I vores tilfælde skulle vi omsætte for 1.4 millioner kr. de første 9 mdr for at få hele investeringen (og de havde de 27% ejerskab fra start). Det er rigtig meget omsætning, og i et nyt startup er det en helt forkert milepæl. Det er langt vigtigere at ramme det rigtige produkt og marked, end tidlig omsætning.

Men alt i alt, så var Syddansk Innovation en rigtig god partner. De var også i vores bestyrelse, og vi var rigtig glade for samarbejdet med vores kontaktperson.

Erfaring med Vækstfonden:

Vi fik i slutningen af 2016 Vækstfonden med ombord på et lån.

Vi havde på dette tidspunkt ændret vores forretningsmodel til at være et software-as-a-service, hvor vi havde månedlige indbetalinger på årlige kontrakter.

Det gjorde at der ville gå en del måneder før vi havde nok månedlige betalinger til at dække vores udgifter, mens vi ventede på vores månedlige indtægter ville stige jo flere kontrakter vi fik.

Vækstfonden kom med et lån på ca. 4 millioner kr., som blev udbetalt over 3 milepæle baseret på omsætning.

Ligesom ved Syddansk Innovation er der ved Vækstfonden en lang række dokumenter man skal underskrive. De væsentlige ting for os var:

  • Der er en personlig hæftelse som ikke er uvæsentlig. Der var tale om ca. ~750.000 kr. i ledergruppen. Det er heldigvis ens holdingselskab som hæfter først, men man kautionerer personligt for beløbet
  • Der er større stiftelsesomkostninger på lånet man selv kommer til at betale (op imod 80.000 kr. så vidt jeg husker)
  • Du betaler renter fra starten, og afdrag starter senere. Renterne på disse beløb udgør nogle meget væsentlige tilbagebetalinger som svarede til mere end en medarbejders månedsløn for os

Vækstfonden var super flinke og dygtige i processen. Jeg vil anbefale Vækstfonden til alle virksomheder som især har en stabil daglig drift, hvor man kan tilbagebetale renter (og afdrag) i tilfælde af man ikke vækster. Vi fik lånet for tidligt og før vi var profitable, men Vækstfonden var rigtig gode at arbejde sammen med.

Når det går galt:

I foråret 2017 begyndte det at gå rigtig galt for Monera.

Vi så at vores kunder ikke betalte deres regninger. Det var en blanding af produktet ikke var godt nok, samt vi havde mange dårlige betalere. Vi havde en million kr. I udgifter på en måned, og når under en halv millioner kr. kommer ind, går det galt.

Det gjorde at vi endte med at gå konkurs i sommeren 2017.

InnoBooster var ikke berørt af konkursen, da de ikke ejer noget af virksomheden.

Syddansk Innovation var selvfølgelig kede af det og vores kontaktperson meget overrasket over det gik så hurtigt (hvilket vi også selv var).

VækstFonden hvor vi havde personlig hæftelse imponerede os ekstremt meget. De har en meget kompetent afdeling for de selskaber som “ikke går godt”. De hjalp os igennem processen og fik etableret et setup der gør at vi i dag stadigvæk hæfter for beløbet, men med en rigtig fin løsning der gør vi kan arbejde videre.

Efter konkursen valgte vi at arbejde med præcis det problem der dræbte Monera. Vi har derfor stiftet et moderne og digitalt inkassobureau som hedder Likvido.

Ser vi fremad kunne vi sagtens finde på at samarbejde med de samme partnere igen – og vi har også haft vores første ansøgning til InnoBooster afvist – med gode begrundelser.

Held og lykke med din rejse – og funding. Har du brug for råd eller sparring (eller en dårlig betaler 😉 ) er du altid velkommen til at kontakte lars@likvido.dk .